keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Kakstuhatkuustoista

Kokoolmallinen check-out männävuodesta, suunnitelmain ja toteutumain vuorotellessa:

Keväällä, sanokaamme ennen juhannusta, puretaan olohuoneesta ja makuuhuoneesta lattiat tyystin, seinistä tapetit ja katosta puukuituruudukot. Ainakin olohuone olisi samalla vaivalla saatava pinkopahvitettua ja kattoon lautaa. Lattiaan villaa ja paperia, päälle väliaikaisvanerit ensi talvea ja lautoja odottamaan.

Purku check. Rakenteellisten yllätysten löytäminen ja ratkominen check. Pinkopahvit ja makuuhuoneeseen puolipaneelit check, makuuhuoneen katto check, maalia pintaan check, ja tapettia. Olohuoneen katto on edelleen vailla mitään uutta pintaa kun ei osattu päättää mitä tehdään sille. Makuuhuoneen ja olohuoneen lattiat purettuamme päädyttiinkin villoituksen ja paperituksen jälkeen asentamaan kuivatetut lattialaudat jo kesällä; lattiat siis myös check, samoin lipeöinti ja vahaus.Yksinäisiä kesäiltoja varten irrotetaan ravistuneet ulko-ovet kunnostukseen, tai ehkä vasta toinen. Samoin keittiön ja olohuoneen yhteensä kolme ikkunaa irrotetaan, hiotaan ja maalataan kunnolla.

Ulko-oviin ei koskettu, ohops. Keittiön ikkunoita krapsuteltiin ja maalailtiin verkkaisesti pitkin kesää, kunnes syyskuussa tuli kiire; osa ikkunoista jäi maalaamatta mutta kaikki kuitenkin saatiin tiivistettyä ennen pakkasia.

Kattoremontista saatiin niin huokea tarjous (sarjassamme kuuden euron pizzat) että harkittiin ohikiitävä hetki jo sen aloittamista, mutta joku raja. Täydellisen pellinparannuksen sijaan teetetään piipulle mekko ympärille, täytetytetään reiät ja läpiviennit lyijypellillä (sounds nice) ja nostetaan lapetikkaita vähän kumitassuilla, ettei metallien väliin mehustuva mömmö syö tietään vinttiin. Kattellaan sitä täysremonttia sitten kun saadaan avustushakemus sisään, 2020-luvulla?

En kommentoi.

Kattoon liittyen, pienemmän vinttikomeron seinät ja eristeet pitää purkaa asap ja levitellä taas villasäkkimeri pihalle.

Check.

Ulkosalle on kiva päästä vaihteeksi, siellä kesän pääkohteina ovat vesistömuutokset ulomma talosta, aka patovalli yläpihalle. Kaivetaan talon yläpuolelta siis kivijalkaa esiin ja tutkaillaan mitä jännää sinne keksisi sulloa pysäyttämään vedenkulku kellariin ja ohjaamaan se talon ohitse. Samalla pintamaata nakellaan jonnekin vähän kauemmas ulkolaudoituksen alareunasta.

Salaojitushommia pohdittiin ja aloiteltiin, mutta todettiin kalliiksi ja liiaksi omenapuiden juuria uhkaavaksi. Jotain silti pitäisi tehdä.

Suunnittelija tullee lähiviikkoina käymään ja pohtimaan, mitä tehdään kellarin vesiputousten kanssa. Kaikkea puutarhasta tulevaa hulevalumaa tuskin saadaan kiertämään taloa, ja kellarin lattiakallion päällä jatkuvasti valuva vesi ei ole kauhean hyvä homma mitään ajatellen. Todennäköisesti putsataan kaikki vielä jäljellä oleva irtomöhnä lattialta/maasta pois, roiskitaan sepelimatto päälle, peitetään paksulla höyrysulkumuovilla ja valetaan kermaksi tankkiautollinen betonia. Siellähän sitten alla lillii. Pääasia olisi, että kaikki kosteus saataisiin pikapikaa blokattua kellarin ilmastosta ja lattioilta seisomasta.

Suunnittelija ei tullut, mitään ei tehty.

Yksi aikoinaan ummettu kissanluukku täytyy kellarista piikata auki lisätuuletukseksi.

Check.

Yleisiä kaunistustöitä kellarissa olisi tarjolla, omavalintaisesti: seinien ja katon maalaus jollain mahdollisimman halvalla talouslaatuisella vaalealla maalilla nykyisen harmaanlikaisenkirjavanpimeän sijaan, viinikellarin (siis se sisäkellarikoppi) hyllyjen purku, lattian kaakelointi ja seinien maalaus. Kaakelointi lähinnä siksi, että kaakeleita ostettiin epähuomiossa holtittoman paljon keittiötä varten ja sinne ne saisi dumpattua laasteineen helposti.

Kellarista on siivottu niin paljon kaikkea hiirenkakkaisista lasivilloista lähtien pois, että luulisi sen olevan jo aika siisti. Aina se kuitenkin vaan täyttyy uudestaan. Sisäkellarikopissakaan ei ole kaakeleita tai uusia hyllyjä, mutta se on saanut valkoiset seinät, pakastimen ja talvehtivia kasveja. Kiva se.

Kauhean kiva olisi saada myös aloitettua pergolan teko. Vaikka ihan vaan lattian saisi, mutta olisi joku paikka ulkona, jossa istua ja kirjaa lukea. Lue: syödä hampaita ja toivoa lisää ylitöitä.

Pergolan lattia, check. Istuminen ja kirjan lukeminen, lettujen syöminen ja viinin juominen, check. :)Jos mitenkään mahdollista, nykyinen aita olisi syytä saada korvattua tontin rajojen mukaiseksi, mutta saa nähdä. Vähintään portti nykyisen tolppaärsykkeen tilalle.

No, aloitettu on. Tontin rajat on pähmäröity ja aitalinjat vedetty, tolpat betonoitu paikoillensa, ja tämän talven tavoitteena on maalata noin 800 aitarimaa kahteen kertaan. Ensi keväänä (=loppukesästä) jos saisi purkaa nykyisen ruman verkkoaidan. Portti sentään saatiin.

Syksyllä saapuu muurari ja potkii pari viikkoa kaakeliuuniin ryhtiä. Omaa tekemistähän se ei vaadi, ainoastaan viiden minuutin nettipankissa vierailua...

Ei saapunut. Kaakeliuuni nököttää rumana sisustuselementtinä. Nökö-nökö.

Esihistoriallisessa to-do-listassa vessan ovi oli korkealla sijalla, nyt se on enää kakkosprioriteettia. Ovi on, mutta karmit täytyisi teettää ja kaikkea vaikeaa. Olohuoneeseen pitäisi pariovet jostain kaivaa ja maalata, jos sattuu sopivat edukkaasti vastaan. Makuuhuoneen katto ja seinät kasaillaan, jos ei muutakaan heinäkuussa keksitä.

Vessan ovi, check! Makuuhuoneen ja olohuoneen väliset pariovet on vielä löytämättä. Ja kuten jo aiempana mainittu, makuuhuoneen katto ja seinät on oikein hyvin kasassa.Kasvimaasta ei oteta mitään stressiä, tänä kesänä ei vielä ehdi paneutua. Luotetaan siemenpankkiin, pistiäisiin ja hevosenlantaan. (Paitsi että Hanna haluaa porkkanoita ja perunoita.)

Puutarhassa puuhailtiin kaikenlaista. Suunniteltiin ja ihasteltiinPykäiltiin kohopenkkejä ja istutuslaatikoita muun muassa vanhoista keittiön lattialankuista, puretun leikkimökin palasista sekä shou sugi ban -käsitellystä puusta. Aloitettiin kasvimaan perustaminen ainakin jollain tasolla.

Toteutimme myös täysin suunnittelemattomia remonttiasioita! Kuten eteisen pintojen purkamisen ja osittaisen uusimisen ja uuden ulko-oven asentamisen.


Joulukuussa voi sitten tehdä tilannekatsauksen ja hymyillä näille.

Check :)

3 kommenttia: