tiistai 24. toukokuuta 2016

Jurassic Sukka

Mukavin puutarha on meidän mielestä sellainen, joka ei vaadi juuri hoitoa vaan pärjää itsekseen mahdollisimman omavaraisena. Oikeat olosuhteet oikeille kasveille, niin itse voi keskittyä ohjailemaan kasvun suuntaa ja lisäämään lajistoa. Siinä meidän puutarhafilosofiamme multainen sukkamehu.

Toki puutarhan muokkausta helpottaa aika lailla valmis hyvä pohja ja lajisto, mutta ainakin meidän mielestä piha kaipaa nykyisellään vielä kaikenlaista lisävihreää. Varsinkin sellaista faunaa jolla piilottaa kaikki ne rumat asiat.

Toukokuun pläjäys meidän viikonlopun aikana lopullisesti röyhähtähtäneestä viidakostamme:


Omenapuiden kukinta alkoi kunnolla torstaina ja perjantaina, ja viikonlopun poissaolon jälkeen lehdet alkavat jo putoilla. Hetken ehtii vielä ihastella.


Puro lorisee ja kostuttaa lähiseutuja, somaa. (Paitsi että puron allasmuovi on asennettu jotenkin niin vituroilleen, että falskaa lammellisen vettä yön aikana kierron ohi...)


Terassin syreenitakaseinä on aika mahtava. Sivustoille voisi vielä istuttaa vähän jotain korkeampaa puuvartista ja sekaan köynnöksiä, niin ei tarvitse mitään pergolanrunkoakaan alkaa. Puutarhakalusteet on vähän vaiheessa. Pitkään mukana kulkenut, meidän keittiöön liian suuri keittiönpöytä palvelee pääasiallisesti tupakkahuoneen työtasona, mutta on nyt väliaikaisesti siirretty ulkokäyttöön. Tuolit pelastettiin roskalavalta, ne kaipaavat hiomapaperia ja rutkasti öljyä.


Näkyvyys alkaa heiketä aika kivasti, syntyy paljon hyviä puolivarjopaikkoja kukille.


Kasvimaan ensimmäinen osa, suurehko kohopenkki pääsi paikoilleen, kätevästi keskelle väliaikaista aitalinjaa. Kottikärryjen maille perustettaneen ihan oikea puuvarasto piakkoin.


Surku tulee kun nämä omenat joskus kaatuvat. Suunniteltiin jo istuttavamme molempien viereen uudet tulokkaat huolehtimaan puujatkumon säilymisestä. Ettei käy niin, että korvautuvat sitten joskus pienillä taimenrepaleilla vaan mieluummin jo hyvään kasvuun ehtineillä nuorukaisilla.


Kuuttikin vaikuttaa oikein tyytyväiseltä eloonsa. Paljon tuoretta multaa kaivettavaksi, piilotettuja luita löydettäväksi ja kimalaisia metsästettäväksi.


Lammaslaitumen auvoa. Jos sisällä meneekin vaikeasti niin täällä ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti