keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Nälkävuosi 2016

Välittömän keittiöstressin poistuttua osattiin jo olla hetki ihan ihmisiksi ja jättää kaikenkarvainen työkaluiloittelu vähemmälle ja pullansyönti enemmälle. No, on me viime päivityksen jälkeen kiinnitetty yksi (1) lista ja liimattu keittiötaso ja revitty se seuraavana päivänä irti sorkkaraudalla. On myös leikattu omenapuut, revitty käsin leikkimökki kappaleiksi (sic) ja pesty paljon ikkunoita.

Motivaatio on alkanut ilmoitella itsestään, ja päädyttiin tekemään pahaenteisen pitkää listaa tämän vuoden remonttihaaveista ja turhista toiveista. Lista on toki maanmainio ahdistuksenaiheuttaja ja myöhemmän naurun aihe, mutta kuitenkin.

- Keväällä, sanokaamme ennen juhannusta, puretaan olohuoneesta ja makuuhuoneesta lattiat tyystin, seinistä tapetit ja katosta puukuituruudukot. Ainakin olohuone olisi samalla vaivalla saatava pinkopahvitettua ja kattoon lautaa. Lattiaan villaa ja paperia, päälle väliaikaisvanerit ensi talvea ja lautoja odottamaan.

- Yksinäisiä kesäiltoja varten irrotetaan ravistuneet ulko-ovet kunnostukseen, tai ehkä vasta toinen. Samoin keittiön ja olohuoneen yhteensä kolme ikkunaa irrotetaan, hiotaan ja maalataan kunnolla. (Ei siis tehdä niin kuin nyt, että uloimpien ruutujen raot tiivisteineen kaikkineen on ulkoa maalattu niin ronskilla kädellä tukkoon, että ikkunat sai aukaistua vasta puukon, taltan ja huolestuttavan suuren voimankäytön avulla.)

- Kattoremontista saatiin niin huokea tarjous (sarjassamme kuuden euron pizzat) että harkittiin ohikiitävä hetki jo sen aloittamista, mutta joku raja. Täydellisen pellinparannuksen sijaan teetetään piipulle mekko ympärille, täytetytetään reiät ja läpiviennit lyijypellillä (sounds nice) ja nostetaan lapetikkaita vähän kumitassuilla, ettei metallien väliin mehustuva mömmö syö tietään vinttiin. Kattellaan sitä täysremonttia sitten kun saadaan avustushakemus sisään, 2020-luvulla?

- Kattoon liittyen, pienemmän vinttikomeron seinät ja eristeet pitää purkaa asap ja levitellä taas villasäkkimeri pihalle.


Ovelaa uusiokäyttöä vanhalle ovelle pikkukomerossa.

- Ulkosalle on kiva päästä vaihteeksi, siellä kesän pääkohteina ovat vesistömuutokset ulomma talosta, aka patovalli yläpihalle. Kaivetaan talon yläpuolelta siis kivijalkaa esiin ja tutkaillaan mitä jännää sinne keksisi sulloa pysäyttämään vedenkulku kellariin ja ohjaamaan se talon ohitse. Samalla pintamaata nakellaan jonnekin vähän kauemmas ulkolaudoituksen alareunasta.

- Suunnittelija tullee lähiviikkoina käymään ja pohtimaan, mitä tehdään kellarin vesiputousten kanssa. Kaikkea puutarhasta tulevaa hulevalumaa tuskin saadaan kiertämään taloa, ja kellarin lattiakallion päällä jatkuvasti valuva vesi ei ole kauhean hyvä homma mitään ajatellen. Todennäköisesti putsataan kaikki vielä jäljellä oleva irtomöhnä lattialta/maasta pois, roiskitaan sepelimatto päälle, peitetään paksulla höyrysulkumuovilla ja valetaan kermaksi tankkiautollinen betonia. Siellähän sitten alla lillii. Pääasia olisi, että kaikki kosteus saataisiin pikapikaa blokattua kellarin ilmastosta ja lattioilta seisomasta.


Kaikki lattian tummat kohdat on vesimärkää kalliota. Inte hyvä. Kaikki seiniä kiertäneet hyllyt piti repiä pihalle, osa oli muuttunut jo juuresta mullaksi.


Vesi seisoo matalimmassa takanurkassa.

- Yksi aikoinaan ummettu kissanluukku täytyy kellarista piikata auki lisätuuletukseksi.

- Yleisiä kaunistustöitä kellarissa olisi tarjolla, omavalintaisesti: seinien ja katon maalaus jollain mahdollisimman halvalla talouslaatuisella vaalealla maalilla nykyisen harmaanlikaisenkirjavanpimeän sijaan, viinikellarin (siis se sisäkellarikoppi) hyllyjen purku, lattian kaakelointi ja seinien maalaus. Kaakelointi lähinnä siksi, että kaakeleita ostettiin epähuomiossa holtittoman paljon keittiötä varten ja sinne ne saisi dumpattua laasteineen helposti.

- Kauhean kiva olisi saada myös aloitettua pergolan teko. Vaikka ihan vaan lattian saisi, mutta olisi joku paikka ulkona, jossa istua ja kirjaa lukea. Lue: syödä hampaita ja toivoa lisää ylitöitä.

- Jos mitenkään mahdollista, nykyinen aita olisi syytä saada korvattua tontin rajojen mukaiseksi, mutta saa nähdä. Vähintään portti nykyisen tolppaärsykkeen tilalle.

- Syksyllä saapuu muurari ja potkii pari viikkoa kaakeliuuniin ryhtiä. Omaa tekemistähän se ei vaadi, ainoastaan viiden minuutin nettipankissa vierailua...

- Esihistoriallisessa to-do-listassa vessan ovi oli korkealla sijalla, nyt se on enää kakkosprioriteettia. Ovi on, mutta karmit täytyisi teettää ja kaikkea vaikeaa. Olohuoneeseen pitäisi pariovet jostain kaivaa ja maalata, jos sattuu sopivat edukkaasti vastaan. Makuuhuoneen katto ja seinät kasaillaan, jos ei muutakaan heinäkuussa keksitä.

- Kasvimaasta ei oteta mitään stressiä, tänä kesänä ei vielä ehdi paneutua. Luotetaan siemenpankkiin, pistiäisiin ja hevosenlantaan. (Paitsi että Hanna haluaa porkkanoita ja perunoita.)

Joulukuussa voi sitten tehdä tilannekatsauksen ja hymyillä näille.

6 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei oo liian kunnianhimoiset suunnitelmat :) Kävin pitkästä aikaa tarkistamassa taloprojektin tilanteen ja hyvältähän se keittiö näytti. Erityisesti tää minimalistinen kaapittomuus tuntui läheiseltä (meilläkin purettiin se massiivinen takka/kaappiyhdistelmä).

  Vertailun vuoksi: Tarkistin Kuuston vuosikulutuslukeman ja 13000kWh oli arvio tälle vuodelle.

  Omassa wishlist:ssä mm bitumiteipillä talven räntäsateilla pikatilkittyjen "ilmanvaihtotötteröiden" uusiminen, khh:n täysremontti (sis. lattian laatoitus, uudet kaapit, seinien/katon maalaus, 26 vuotiaan lämminvesivaraajan uusiminen..), terassilaudoitusten öljyäminen, päätykolmion ulkolaudoituksen maalaus, terassin katon homepesu&maalaus.. Ja sit olis tietty ne pihatyöt ja keittiöremontti (not gonna happen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan ne, tietää jo valmiiksi! :p

   Joo, kaapittomuus toimii kyllä hyvin, ennakko-oletuksista huolimatta, kiitos ruokakomeron. 20-lukulainen avohyllyys yhdistettynä viiskytluvun alakaapistoihin, istuu ihan hyvin yhteen.

   13t kWh:ta taitaa olla aika normaali omakotitalon kulutuslukema. Meillä olisi ns. normaalimmissa huonelämmöissä reilusti liikaa, varmaan +20tkWh. Teillä taitaa kyllä olla neliöitäkin meitä enemmän, ja paljosti uudempi talo, että sikäli helpompi kohde.

   Pikatilkintä katolla talvella: niitä mukavia hommia. :D Nimimerkillä kokemusta on. Viime viikolla tilkittiin kaikki peltikaton reiät ja läpivientiputket kanssa.

   Märkätilan remontti, hyhhy. Voimia siihen. Sitten taas terassilaudoituksen käsittely on melkein silkkaa terapiaa, kuuston terassia viimeksi öljytessäni mietin ;) Ja joo, kaikkea puuhaa olis, mutta priorisoinnin taito on tässä asumismuodossa måste.

   Poista
 2. Ja joskus pitäis ratkaista mitä tehdään kattolämmitys-kokonaisuudelle. Tekninen käyttöikä 20-30 vuotta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka vanha systeemi se jo on sitten? Oletan että on joku vastuskalvo kattogyprocin alla? Millaisia lämmitysvaihtoehtoja ootte miettineet?

   Poista
  2. Yhtä vanha kun talo. Eli 90 asennettu. Ja juu ei oikein pääse käsiksi itse elementteihin (paneelikaton takana). Täytyy vaan odottaa että ne poksahtaa ja sitten siirtyä vaihtoehtoiseen lämmitysjärjestelmään :D Oli jollakin 77 asennetut kestäny vuoteen 2013, eli ei se käyttöikä nyt ihan välttämättä oo päättymässä.. Eikä toi kulutuskaan mikään mahdoton oo (yllättäen). Neliöitä on se 137. Muuton jälkeen kulutus on tippunut 20000 tohon 13sta, eli ainakin jotain on tehty oikein (lisää puhallusvillaa katolle, uus takka ja pikkuhuoneet talvella 15 asteessa).

   Kaipa se kattolämmitys yleensä korvataan pattereilla tai lattialämmityksellä - oikein kumpikaan ei houkuta. Muuton yhteydessä mietittiin aikanaan maalämpöä, mutta tuskin enää - jäi lähinnä koska suuritöinen ja kallis. Mitään ei oo tän suhteen siis päätetty. Patterit luultavin (helpoin) Vaihtoehto.

   Onhan täällä eräänlaisena varalämmitysjärjestelmänä toi ultimatemarketin ilmalämpöpumppu (ei todellakaan itse asennettu) nurkassa, vaan sitä nyt ei juurkaan kannata käyttää :D Jos vaikka sellainen ihan oikea ilmalämpöpumppu jonain päivänä!

   Poista
  3. On kyllä ankean lyhyt käyttöikä. Vähän sama kuin vesikiertolämmityksessä, jonka kanssa saa alkaa pelätä hyvissä ajoin, mistä alkaa vuotaa ja koska sen havaitsee. Siinä mielessä erilaiset sähkölämmittimet on aika kivat. Jos hankitte patterit ni suosittelen itsesäätyviä ja ohjelmoitavia, voi pitää yöllä vähän viileämpänä ja vaikka työpäivän ajaksi kanssa. Säästää nopeasti perustermostaatillisia vähän korkeamman hinnan takaisin. Adax-merkkisiä en suosittele, meillä on, eikä niistä saa mitään tolkkua vaikka pitäisi olla kaikki mahdolliset säädöt saavutettavissa. Sekin hyvä pattereissa, että käyttöiän loputtua helpoimmillaan pistotulppa irti ja uutta tilalle. Ja jos kattoelementit poksahtaa niin nehän voi ihan hyvin jättää sinne paneelien taa jemmaan, kun eivät ole mikään vuotoriskikään. :p

   Aika hyvä pudotus, 7000kWh on paljon rahaa. Puhallusvilla yläpohjaan mainitaan ainakin kaikissa lähteissä helpoimmaksi ja toimivimmaksi tavaksi säästää energiakuluissa. Meillä on siellä oikeasti hyvä eristys, mutta kaikki sen ympärillä ja yläkerrassa muuten on niin hataraa että hyödyt katoaa sieltä, eikä paksu eristekerros toimi kunnolla.

   Ilmalämpöpumppua mekin hetki ehdittiin miettiä, mutta kun saadaan kolme tulisijaa käyttökuntoon ja yläkerta tiiviiksi niin riittänee varmasti, eikä lisäinvestoinnit taida enää itseään maksaa takaisin. Ilman tulisijoja voisi olla kannattavaa.

   Poista